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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
17/10/2017 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
CAPRA, G.; SALLE, L.; COZZANO, S.; MÁRQUEZ, R.; MARTÍNEZ, R.; LUZARDO, S.; COSTAS, G.; BRITO, G.; DE SOUZA, G.; NARDO, D. |
Afiliación : |
SANTIAGO FELIPE LUZARDO VILLAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO DE SOUZA CAMARGO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Valor nutritivo de la carne de cerdo producida en Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2017 |
Fuente / Imprenta : |
C&A Carnes y Alimentos, 2017, v.18, no. 61, p. 12-19. |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
El presente trabajo surge como respuesta a demandas del sector productivo con el propósito de generar información objetiva
sobre las cualidades nutritivas de la carne de cerdo producida en el país y hacer llegar la información, mediante canales apropiados, a
los consumidores y a los formadores de opinión (médicos, nutricionistas y otros profesionales vinculados a las áreas de la salud, la dietética y la gastronomía). Se trata de un estudio exploratorio, tendiente a aportar una primera orientación sobre el aporte nutritivo de los principales cortes de carne de cerdo producidos en Uruguay y estimar la amplitud de la variación en el contenido de los principales nutrientes, resultante de la heterogeneidad de sistemas de producción que coexisten en el sector porcino nacional. |
Thesagro : |
CERDO; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
Q01 Ciencia y tecnología de los alimentos |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7371/1/Valor-nutritivo-de-la-carne-de-cerdo-2017.pdf
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Marc : |
LEADER 01419naa a2200253 a 4500 001 1016056 005 2017-10-17 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCAPRA, G. 245 $aValor nutritivo de la carne de cerdo producida en Uruguay. 260 $c2017 520 $aEl presente trabajo surge como respuesta a demandas del sector productivo con el propósito de generar información objetiva sobre las cualidades nutritivas de la carne de cerdo producida en el país y hacer llegar la información, mediante canales apropiados, a los consumidores y a los formadores de opinión (médicos, nutricionistas y otros profesionales vinculados a las áreas de la salud, la dietética y la gastronomía). Se trata de un estudio exploratorio, tendiente a aportar una primera orientación sobre el aporte nutritivo de los principales cortes de carne de cerdo producidos en Uruguay y estimar la amplitud de la variación en el contenido de los principales nutrientes, resultante de la heterogeneidad de sistemas de producción que coexisten en el sector porcino nacional. 650 $aCERDO 650 $aURUGUAY 700 1 $aSALLE, L. 700 1 $aCOZZANO, S. 700 1 $aMÁRQUEZ, R. 700 1 $aMARTÍNEZ, R. 700 1 $aLUZARDO, S. 700 1 $aCOSTAS, G. 700 1 $aBRITO, G. 700 1 $aDE SOUZA, G. 700 1 $aNARDO, D. 773 $tC&A Carnes y Alimentos, 2017$gv.18, no. 61, p. 12-19.
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Registro original : |
INIA Tacuarembó (TBO) |
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Volumen
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
27/04/2021 |
Actualizado : |
27/04/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
ARIAS, M.; CURBELO, N.; GONZÁLEZ, P.; VICENTE, E.; GIMÉNEZ, G.; GALVÁN, G. |
Afiliación : |
MARIANA ARIAS, Departamento de Producción Vegetal, Centro Regional Sur (CRS), Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Uruguay; NATALIA CURBELO, Departamento de Producción Vegetal, Centro Regional Sur (CRS), Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Uruguay; PABLO GONZÁLEZ RABELINO, Departamento de Protección Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Uruguay; CARLOS ESTEBAN VICENTE CASTRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO GIMÉNEZ FRANQUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO A. GALVÁN, Departamento de Producción Vegetal, Centro Regional Sur (CRS), Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Uruguay. |
Título : |
Inheritance of resistance against Peronospora destructor in onion cv. 'Regia'. |
Fecha de publicación : |
2020 |
Fuente / Imprenta : |
Australian Journal of Crop Science, 2020, Volume 14, Issue 12, Pages 1999-2009. OPEN ACCESS. Doi: |
ISSN : |
1835-2693 |
DOI : |
10.21475/ajcs.20.14.12.2883 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Published, December 2020.
The first author acknowledges the postgraduate fellowship from Sistema Nacional de Becas, Agencia Nacional de Investigación e Innovación (SNB-ANII), Uruguay. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Onion downy mildew (DM) caused by Peronospora destructor is a very destructive leaf disease. Genetic resistance is an economic and environmentally friendly way of disease control. In this research, the segregation of DM resistance was analysed in six offspring from crosses between national cultivars and the cv. ?Regia?, a partial resistance source. F1 plants were self-fertilised, and F1S1 derived progenies were evaluated. The segregations in DM severity were skewed towards susceptibility, with transgressive segregation in five of six progenies. The recessive inheritance could be associated with loss of susceptibility mechanisms. In another experiment, the response of advanced F1S2 lines ?Regia? x ?Pantanoso del Sauce? were evaluated two times (August and November 2017) in DM disease severity, DM histological quantitative differences, and agronomic traits. F1S2 lines, which have had an earlier selection process, presented an intermediate DM severity between the parents. Disease severity was positively correlated with histological differences in the proportion of infected stomata. ?Regia? presented the lowest DM severity and the highest percentage of healthy stomata. Most resistant F1S2 lines did not differ from control cultivars in bulb yield, bulb quality traits and postharvest behaviour, and could be the basis to develop a DM resistant cultivar in comparison to currently grown cultivars.
© 2020. All Rights Reserved. |
Palabras claves : |
'Dulce'; 'INIA Casera'; 'INIA Fagro Dulce'; 'Pantanoso del Sauce CRS'; 'Pantanoso'; Oomycete; Partial resistance; Recessive resistance; Transgressive segregation. |
Asunto categoría : |
F30 Genética vegetal y fitomejoramiento |
URL : |
https://www.cropj.com/arias_14_12_2020_1999_2009.pdf
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Marc : |
LEADER 02604naa a2200325 a 4500 001 1061996 005 2021-04-27 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1835-2693 024 7 $a10.21475/ajcs.20.14.12.2883$2DOI 100 1 $aARIAS, M. 245 $aInheritance of resistance against Peronospora destructor in onion cv. 'Regia'.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aArticle history: Published, December 2020. The first author acknowledges the postgraduate fellowship from Sistema Nacional de Becas, Agencia Nacional de Investigación e Innovación (SNB-ANII), Uruguay. 520 $aABSTRACT. Onion downy mildew (DM) caused by Peronospora destructor is a very destructive leaf disease. Genetic resistance is an economic and environmentally friendly way of disease control. In this research, the segregation of DM resistance was analysed in six offspring from crosses between national cultivars and the cv. ?Regia?, a partial resistance source. F1 plants were self-fertilised, and F1S1 derived progenies were evaluated. The segregations in DM severity were skewed towards susceptibility, with transgressive segregation in five of six progenies. The recessive inheritance could be associated with loss of susceptibility mechanisms. In another experiment, the response of advanced F1S2 lines ?Regia? x ?Pantanoso del Sauce? were evaluated two times (August and November 2017) in DM disease severity, DM histological quantitative differences, and agronomic traits. F1S2 lines, which have had an earlier selection process, presented an intermediate DM severity between the parents. Disease severity was positively correlated with histological differences in the proportion of infected stomata. ?Regia? presented the lowest DM severity and the highest percentage of healthy stomata. Most resistant F1S2 lines did not differ from control cultivars in bulb yield, bulb quality traits and postharvest behaviour, and could be the basis to develop a DM resistant cultivar in comparison to currently grown cultivars. © 2020. All Rights Reserved. 653 $a'Dulce' 653 $a'INIA Casera' 653 $a'INIA Fagro Dulce' 653 $a'Pantanoso del Sauce CRS' 653 $a'Pantanoso' 653 $aOomycete 653 $aPartial resistance 653 $aRecessive resistance 653 $aTransgressive segregation 700 1 $aCURBELO, N. 700 1 $aGONZÁLEZ, P. 700 1 $aVICENTE, E. 700 1 $aGIMÉNEZ, G. 700 1 $aGALVÁN, G. 773 $tAustralian Journal of Crop Science, 2020, Volume 14, Issue 12, Pages 1999-2009. OPEN ACCESS. Doi:
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